Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Новини

Граматиката си има свой ген

Граматиката си има свой ген

Югозападен университет „Неофит Рилски” ще бъде член на престижен образователен консорциум от 8 европейски и 12 азиатски университета. Той се създава по проекта „Към интеграция и модернизация на обучението“.

Усетът към езика е вроден инстинкт, кодиран в най- малко един от гените на човека, категорични са учените. Те проверяват теорията си, като опитват да научат шимпанзета да използват език, сходен до човешкия.
Но най-известен е опитът с десетмесечното женско шимпанзе Уошо. Тя добива опит да използва език със знаци като глухонемите и общува с изследователите. Уошо успява да усвои над триста знака, жестове и техни комбинации, с които да общува. Можела да отговаря на въпроси и познавала себе си в огледалото. Всичко това било чудесно. Разочарованието дошло, когато в опита се включват повече шимпанзета. Тогава се разбрало, че шимпанзетата общуват със знаци само с изследователите, много рядко помежду си. Те не обучавали децата си и не общували с тях на езика на знаците. Нито едно от тях, даже Уошо, не можело да задава въпроси.

Четете повече в бр. 11, 14 – 20 януари 2013. Темата продължава в бр. 12.

 



see

AzBuki_finger