Login
 

Ministry of Education and Science

 

National Publishing House for Education and Science "Az Buki"


 

Новини

Граматиката си има свой ген

Граматиката си има свой ген

Югозападен университет „Неофит Рилски” ще бъде член на престижен образователен консорциум от 8 европейски и 12 азиатски университета. Той се създава по проекта „Към интеграция и модернизация на обучението“.

Усетът към езика е вроден инстинкт, кодиран в най- малко един от гените на човека, категорични са учените. Те проверяват теорията си, като опитват да научат шимпанзета да използват език, сходен до човешкия.
Но най-известен е опитът с десетмесечното женско шимпанзе Уошо. Тя добива опит да използва език със знаци като глухонемите и общува с изследователите. Уошо успява да усвои над триста знака, жестове и техни комбинации, с които да общува. Можела да отговаря на въпроси и познавала себе си в огледалото. Всичко това било чудесно. Разочарованието дошло, когато в опита се включват повече шимпанзета. Тогава се разбрало, че шимпанзетата общуват със знаци само с изследователите, много рядко помежду си. Те не обучавали децата си и не общували с тях на езика на знаците. Нито едно от тях, даже Уошо, не можело да задава въпроси.

Четете повече в бр. 11, 14 – 20 януари 2013. Темата продължава в бр. 12.

 



see

AzBuki_finger