Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 13, 2013

Как Нова Зеландия учи географията на България

Как Нова Зеландия учи географията на България

Семейство Арабаджиеви – тя е учителка и води фолклорен състав, той е инженер и председател на българското дружество. Танцовият състав се нарича „Български рози“, а дружеството „Св. св. Кирил и Методий“ събира българската общност на Окланд.

Няма съвпадение на имена или грешка. Действието по-нататък се развива в най-големия град на Нова Зеландия, или на 22 хиляди километра по въздушна линия от България.
Преди седем години нещата от живота променят постоянното местожителство на Соня и Цветан Арабаджиеви от Кюстендил в Окланд. Година по-късно, през 2006-а, хубавата като от картина на Майстора педагожка – магистър на Софийския университет, създава „Български рози“. Само след още година танцьорите му печелят голямата награда на мултикултурния фестивал на Нова Зеландия. И оттогава – шега няма, във фурор се превръща всяко участие на сънародниците ни на сцена.
За смайващата хореография дистанционно помага на бившата си възпитаничка Валентин Кенов – ръководител на легендарния ансамбъл „Пауталия“ на Кюстендил.

Четете повече в бр. 13, 28 март - 3 април 2013 г.

 



see

AzBuki_finger