Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 10, 2013

Гарантирана работа за младите

Гарантирана работа за младите

Намерението си Комисията заявява в отговор до българския евродепутат Мария Габриел, която през декември 2012 г. настоя за по-справедливо разпределение на средствата по образователни и обучителни програми между държавите членки.

Нова европейска програма ще помага на младежите да намерят работа или стаж по специалността, след като завършат. „Гаранция за младежта“ ще стартира в началото на новия програмен период – 2014–2020 г. Програмата има за цел всеки на възраст до 25 г. да получи възможност да започне работа, стаж или да продължи обучението си до 4 месеца след като завърши или изгуби работата си. Държавни програми, подобни на „Гаранция за младежта“, вече са дали положителни резултати в Австрия и Финландия.
Проектът за новата европейска програма бе одобрен на заседанието на Комисията по заетостта на ЕС и социалните министри на държавите членки. Предвижда се тя да бъде част от инициативите за борба с европейската безработица, за които в бюджета на Съюза са предвидени 6 млрд. евро. Ще бъдат използвани и допълнителни средства от социалния и сруктурните фондове.

Четете повече в бр. 10, 7 - 13 март 2013 г.



see

AzBuki_finger