Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 4, 2013

Иван Асен II и Калоян ще посрещат туристите във Велико Търново

Иван Асен II и Калоян ще посрещат туристите във Велико Търново

28 силиконови фигури в реален размер ще представят живота във Второто българско царство – от ключовите сцени със знатните владетелите до занаятчийските ателиета на обикновените майстори. Те ще бъдат изложени в уникалния Мултимедиен център „Царевград Търнов“ – единствен по рода си музей на Балканите. Той ще отвори врати в началото на февруари във Велико Търново.

Посетителите му ще могат да се „срещнат“ с царете Иван Асен II и Калоян, царицата Ирина Комнина, патриарх Василий, пратеника на могъщия папа Инокентий III – Лъв X, който коронясва Калоян за император, пленения Балдуин Фландърски. Всеки е поставен в различна сцена в зависимост от присъствието си в родната история. И още – знатни боляри и воини, занаятчии, чираци, зографи и духовници представят живота на различните социални слоеве от онова време.
Мултимедийният център „Царевград Търнов“ се простира на площ от 870 кв. М. Планира се да има още два етажа, където в бъдеще ще бъде разширен музеят на силиконовите фигури. Дотук той струва 850 000 лв. и е част от най-мащабния досега проект на община Велико Търново – „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново“. Проектът е на обща стойност 6 750 000 лв., които са по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Четете повече в бр. 4, 24 – 30 януари 2013

 



see

AzBuki_finger_black