Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 6, 2013

За да бъдеш учител трябва сам да учиш

За да бъдеш учител трябва сам да учиш

Продължаващото обучение на педагогическите специалисти е с широки перспективи, категорична е Дина Димитрова – старши експерт по предучилищно възпитание в РИО – Сливен. Според нея най-вече хората, които са ангажирани с методическата помощ на учителите и директорите, трябва да познават, и то добре, предимствата на различни образователни системи. За да предават опит, те самите трябва да имат такъв: да владеят чужди езици, да ползват в професионалната си работа предимствата на IT-технологиите. 

Така че квалификационната дейност на експертите в Регионалния инспекторат е също един от приоритетите. А проучването на чуждия опит е с едничката цел – най-доброто да се използва в урочната и управленската практика в българското училище.
Методическите обединения по места е другата формула за непрекъснато модернизиране на образованието. В Сливенско силни са учителите от предучилищната степен. Те непрекъснато посещават различни детски градини, споделят постигнатото с колегията и така я „заразяват“ с желанието да бъдат сред най-добрите с ясното съзнане, че в ръцете им е поверено бъдещето на страната.
В областта процентът на малчуганите, които посещават детска градина, е изключително висок. Осигурени са места за всички желащи. А там, където детската градина отдавна е затворила врати или никога не я е имало, за децата са създадени подходящи условия в местните училища. Общинските власти са наясно с голямата роля на детската градина и дофинансират предучилищната подготовка на малчуганите дори и когато са в маломерни групи, уточнява Дина Димитрова.
В момента сред задачите на сливенци е да осигурят необходимия материален ресурс, за да посрещнат всички 4-годишни от 2016 г.

Повече по темата четете в бр. 6 на в. „Аз Буки”



see

AzBuki_finger