Login
 

Ministry of Education and Science

 

National Publishing House for Education and Science "Az Buki"


 

Брой 13, 2013

Приказките за краха на висшето образование са силно преувеличени

Приказките за краха на висшето образование са силно преувеличени

Приказките за краха на висшето образование са силно преувеличени, заяви пред в. „Аз Буки“ ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чл.-кор. Иван Илчев.

Най-прясната новина е, че БАН и Асоциацията на изследователските университети ще подпишат договор за партньорство при изработването на новата Оперативна програма „Наука и образование за академичен растеж“. Алма матер, Техническият университет в София и столичният Медицински университет създадоха преди няколко години т.нар. Асоциация на изследователските университети. Сега със съвместните усилия на БАН академичната общност иска да направи читава оперативна програма, която да бъде допълнителен финансов източник за научни изследвания и качество на висшето образование, допълва той.
Благодарение на договореността най-известните учени на Академията ще влязат в университетските аудитории, за да подготвят бъдещите специалисти. Обратният процес – от университетите към БАН, също е възможен, но труден. Ние сме изключително много заети с преподавателска работа, коментира проф. Илчев.
Според ректора смяната на модела на финансиране на университетите със сигурност ще даде повече възможности за научни изследвания.

Четете повече в бр. 13, 28 март - 3 април 2013 г.

 



see

AzBuki_finger