Login
 

Ministry of Education and Science

 

National Publishing House for Education and Science "Az Buki"


 

Брой 4, 2013

Задачата: По-малко от 11 на сто отпаднали ученици до 2020г.

Задачата: По-малко от 11 на сто отпаднали ученици до 2020г.

Намаляването на броя на отпадащите и необхванатите деца и младежи в образователната система става част от задачите на Националната стратегия за младежта, приета през  2010 г. Документът вече е актуализиран и ще бъде гласуван от Народното събрание.

Приоритетите и стратегическите цели на стратегията са запазени, уточниха за в. „Аз Буки“ експерите от дирекция „Младеж“ на Министерството на образованието, младежта и науката. Актуализацията добавя към задачите на документа общоевропейския приоритет за намаляване на броя на отпадащите и необхванатите деца и младежи в образователната система. По данни на Евростат от края на 2011 г. отпадналите преди завършване на средно образование са 12,8 % във възрастовата група 18–24 години. През 2003 г. процентът на незавършилите средно образование е бил 21.9. Стратегията си поставя за цел да промени този показател на 11 % в края на 2020 г.
В изпълнение на Стратегията и Закона за Младежта от април миналата година през 2013 година ще бъде сформиран Националният консултативен съвет за младежта към министъра на образованието, младежта и науката. Той има за цел да осигури на младите хора по-широко участие в процеса на вземане на решения. В него освен национално представените младежки организации ще участват заместник-министри от всички ведомства, които имат отношение към младежките политики, и представители на Националното сдружение на общините. Младите хора ще имат възможност да участват и в местната политика – подобни съвети ще бъдат изградени и на областно и общинско ниво.

Четете повече в бр. 4, 24 – 30 януари 2013

 



see

AzBuki_finger_black