Login
 

Ministry of Education and Science

 

National Publishing House for Education and Science "Az Buki"


 

Брой 4, 2013

Държавата ще финансира градините-кооперативи

Държавата ще финансира градините-кооперативи

Законопроектът за предучилищното и училищното образование позволява регистрирането на детска градина-кооператив, пояснява зам. министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова. Работата с децата в нея също ще трябва да отговаря на изискванията, които държавата поставя. Тези изисквания гарантират живота, здравето, сигурността на децата, качеството на услугата, която получават. Ще припомня, че това е разписано и в Конвенцията на ООН за защита на правата на детето. В нея е казано, че всички институции, които предоставят услугата образование, трябва да отговарят на определени минимални изисквания, валидни за дадената държава.

На извънредно заседание на комисията по образование бе предложено и одобрено още едно допълнение към проектозакона – т.нар. самостоятелна форма на предучилищна подготовка, допълва Дамянова. С това се удовлетворяват тези 0.9% от родителите, които настояват сами да подготвят децата си. Те ще трябва да заявят това свое желание в най-близката детска градина или в общината. Няма да подлежат на глоби. Ще могат да се грижат за децата си по начин, по който те преценят за най-удачен. Техен ще е и ангажиментът синовете и дъщерите им да усвоят минимума от знания и умения за съответната възрастова група.
И в момента в детските градини не се провеждат изпити, припомня зам.-министърът. Новият закон също не предвижда подобно нещо. Но и сега, и в бъдеще ще се следи за постиженията на децата в края на всяка възрастова група.

Четете повече в бр. 4, 24 – 30 януари 2013

 



see

AzBuki_finger