Login
 

Ministry of Education and Science

 

National Publishing House for Education and Science "Az Buki"


 

Брой 6, 2013

За да бъдеш учител трябва сам да учиш

За да бъдеш учител трябва сам да учиш

Продължаващото обучение на педагогическите специалисти е с широки перспективи, категорична е Дина Димитрова – старши експерт по предучилищно възпитание в РИО – Сливен. Според нея най-вече хората, които са ангажирани с методическата помощ на учителите и директорите, трябва да познават, и то добре, предимствата на различни образователни системи. За да предават опит, те самите трябва да имат такъв: да владеят чужди езици, да ползват в професионалната си работа предимствата на IT-технологиите. 

Така че квалификационната дейност на експертите в Регионалния инспекторат е също един от приоритетите. А проучването на чуждия опит е с едничката цел – най-доброто да се използва в урочната и управленската практика в българското училище.
Методическите обединения по места е другата формула за непрекъснато модернизиране на образованието. В Сливенско силни са учителите от предучилищната степен. Те непрекъснато посещават различни детски градини, споделят постигнатото с колегията и така я „заразяват“ с желанието да бъдат сред най-добрите с ясното съзнане, че в ръцете им е поверено бъдещето на страната.
В областта процентът на малчуганите, които посещават детска градина, е изключително висок. Осигурени са места за всички желащи. А там, където детската градина отдавна е затворила врати или никога не я е имало, за децата са създадени подходящи условия в местните училища. Общинските власти са наясно с голямата роля на детската градина и дофинансират предучилищната подготовка на малчуганите дори и когато са в маломерни групи, уточнява Дина Димитрова.
В момента сред задачите на сливенци е да осигурят необходимия материален ресурс, за да посрещнат всички 4-годишни от 2016 г.

Повече по темата четете в бр. 6 на в. „Аз Буки”



see

AzBuki_finger