Login
 

Ministry of Education and Science

 

National Publishing House for Education and Science "Az Buki"


 

Брой 6, 2013

България е сред най-силните играчи в света на информатиката

България е сред най-силните играчи в света на информатиката

На международните олимпиади нашите ученици мерят сили с врсътниците си от Китай, Русия, Япония и САЩ, разказва за в. „Аз Буки” гл. ас. Емил Келеведжиев, един от ръководителите на националния отбор по информатика.

Напоследък държавата и бизнесът започват да обръщат внимание на състезателната информатика и да разбират, че тя е мост към създаване на добри специалисти. Повишаването на интереса към олимпиадите може да се счита за знак, че научните състезания могат да добият популярност като спортните надпревари, споределя Келеведжиев.
Първата международна олимпиада по информатика се провежда през 1989 г. в България – град Правец. Инициативата за нейното организиране е на академиците Благовест Сендов и Петър Кендеров, които внасят предложение до ЮНЕСКО. Надпреварата събира 37 ученици от 13 държави. България печели първото място в индивидуалното и отборното класиране.
Постепенно олимпиадата набира скорост и през последните години в нея участват отборите на 80 държави. Въпреки силната конкуренция страната ни продължава да бъде сред най-добрите в света и се класира между пето и десето място. Най-силните играчи на олимпиадата традиционно са отборите на Китай, САЩ, Русия, Полша, Япония. Високи резултати постигат и учениците от Румъния, Хърватия, Унгария и Прибалтийските страни.

Повече по темата четете в бр. 6 на в. „Аз Буки”



see

AzBuki_finger