Login
 

Ministry of Education and Science

 

National Publishing House for Education and Science "Az Buki"


 

Брой 8, 2013

1150 г. по-късно Великоморавската мисия – краят на велико дело или едно ново начало

1150 г. по-късно Великоморавската мисия – краят на велико дело или едно ново начало

2013 г. е изпълнена с много събития, посветени на 1150-годишнината от създаването на славянската азбука и началото на Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Това е и повод да си припомним сложната съдба на книжовното дело на братята и на техните ученици.

Почти всички произведения, които учениците им превеждат и създават в България, се разпространяват и в останалите православни славянски страни, където се преписват многократно, разказва проф. Светлина Николова от БАН. Някои от тези произведения преминават в Русия още през ХІ в. Други са запазени само в руски ръкописи поради сложната съдба на българската ръкописна книга у нас. Такива са например някои от оригиналните творби на  Климент Охридски.
За щастие, преписването в Русия е било изключително интензивно. В огромен брой руски преписи са запазени до днес произведенията на всички изтъкнати ученици и последователи на св. Кирил и Методий, работили в България в края на IX – началото на X в. – Климент Охридски, Константин Преславски, Йоан Екзарх Български, Черноризец Храбър. Най-старите от тях са от ХІІ в. Освен в руски преписи много от тези творби се пазят  в българската и в сръбската средновековна книжнина.

Повече по темата четете в бр. 8 на в. „Аз Буки”



see

AzBuki_finger_black