Login
 

Ministry of Education and Science

 

National Publishing House for Education and Science "Az Buki"


 

Брой 13, 2013

Как Нова Зеландия учи географията на България

Как Нова Зеландия учи географията на България

Семейство Арабаджиеви – тя е учителка и води фолклорен състав, той е инженер и председател на българското дружество. Танцовият състав се нарича „Български рози“, а дружеството „Св. св. Кирил и Методий“ събира българската общност на Окланд.

Няма съвпадение на имена или грешка. Действието по-нататък се развива в най-големия град на Нова Зеландия, или на 22 хиляди километра по въздушна линия от България.
Преди седем години нещата от живота променят постоянното местожителство на Соня и Цветан Арабаджиеви от Кюстендил в Окланд. Година по-късно, през 2006-а, хубавата като от картина на Майстора педагожка – магистър на Софийския университет, създава „Български рози“. Само след още година танцьорите му печелят голямата награда на мултикултурния фестивал на Нова Зеландия. И оттогава – шега няма, във фурор се превръща всяко участие на сънародниците ни на сцена.
За смайващата хореография дистанционно помага на бившата си възпитаничка Валентин Кенов – ръководител на легендарния ансамбъл „Пауталия“ на Кюстендил.

Четете повече в бр. 13, 28 март - 3 април 2013 г.

 



see

AzBuki_finger_black